Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| SUA schimbă jocul în Orientul Mijlociu: construcția care dă o lovitură la temelie strategiei Israelului

fasia gaza

Construcţia de către armata SUA a portului artificial temporar destinat să aducă mai mult ajutor umanitar în Fâşia Gaza este finalizată la mai mult de jumătate, a anunţat miercuri Departamentul american al Apărării, potrivit AFP, informează News.ro.

Portul din Gaza este unul cu un rol extrem de important, asta pentru că va oferi posibilitatea țărilor din regiune să aducă ajutoare umanitare. Una dintre strategiile Israelului în războiul din Fâșia Gaza a fost tocmai această blocadă, care a lăsat aproape 2 milioane de oameni fără acces la alimente și apă curentă.

Din cauza poziționării geografice, Fâșia Gaza are doar două ”ieșiri”: spre Israel sau spre Egipt. Trecerea Rafah a fost blocată de Israel, de aceea acest port construit de armata SUA va schimba jocul din Orientul Mijlociu, pentru că ajutoarele umanitare care vor sosi vor asigura necesarul de hrană, apă potabilă și medicamente pentru populație.

"Până în prezent, am terminat în proporţie de peste 50% amenajarea portului", a declarat presei Sabrina Singh, purtător de cuvânt adjunct al Pentagonului.

Portul, a cărui construcţie ar trebui să coste aproximativ 320 de milioane de dolari, va fi operaţional până la începutul lunii mai, potrivit autorităţilor americane. Cu toate acestea, Washingtonul a avertizat că această iniţiativă nu poate înlocui convoaiele terestre.

Anunţul vine în momentul în care secretarul de stat Antony Blinken se află în Orientul Mijlociu. Şeful diplomaţiei americane a vizitat miercuri Kerem Shalom, punctul de trecere a ajutorului umanitar din Israel către Fâşia Gaza.

Situație disperată pentru oamenii din Gaza

Cu o zi înainte, în Iordania, el a vorbit despre "progrese reale şi semnificative" în ceea ce priveşte ritmul de trecere a ajutoarelor, dar a precizat că mai sunt "multe de făcut".

Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat săptămâna trecută că toţi cei 2,2 milioane de locuitori din Gaza se confruntă cu insecuritatea alimentară.

Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, un teritoriu palestinian aflat atunci sub o blocadă israeliană strictă, au comis un atac în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.170 de persoane.

Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă în teritoriu care a provocat până în prezent 34.568 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, care se află la putere în Gaza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.